Domo-kun Link Select

Dec 20, 2013

Janda Baik In Memory

Assalamualaikum...



JANDA BAIK?? siapa pernah dengar tentang tempat ni? kalau batch aku tak buat outing ke tempat ni mesti aku pun tak kenal tempat peranginan kat sini. My opinion, tempat kat sini best sangat sebab persekitaran yang penuh dengan kehijauan dan sungai yang masih tidak tercemar lagi. Bagi sesiapa yang inginkan suasana damai disini boleh lah melawat ke sini ye.. :) cuma, jalan nak pergi tu yang membimbang kan sikit. sebab kecik dan bengkang bengkok. kena pergi ramai-ramai baru lah rasa selamat sebab bila ada perkara yang tak di ingini berlaku, at least ramai orang dan boleh bantu apa yang patut. Am i right??

7 Desember 2013 ~ 9 Disember 2013

Hari pertama ialah hari yang penuh debaran kerana tiada gambaran sebenar mengenai tempat ni. Sebanyak 5 buah bas yang menghantar para pelatih. Bismillah. Perjalanan dimulai dengan bacaan doa oleh Faizal, ketua kami.. So, perjalanan dimulakan..

Bila dah nmpak sign board Janda Baik, terukir senyuman dibibir sebab ingat tempat dah tak jauh lagi... tapi.... ghupenye jauh lagi,,wuuahhh.. dalam keadaan hujan dan jalan yang licin.. mengundang rasa gusar dalam hati. Ditambah lagi dengan jalan bengkang bengkok. Dalam hati berdoa je mudah-mudahan dipermudahkan perjalanan kami.

Alhamdulillah. perjalanan kami ke sana diuji oleh Allah. Pokok tumbang di mana menghalang perjalanan kami. So, cam mana kami nak lepas ke sana... well.. bas yang aku naik ni yang paling depan, memang terang-terang aku nampak ada pokok tumbang depan mata... heuheuheu.. macam tak percaya semua orang turun untuk angkat pokok tu. >.< macam kuat je kan. tapi tu lah yang sebenarnya kami semua lakukan sebab berusaha nak alihkan pokok tu. ternyata kami gagal sebab dahan pokok besar. T.T

Tak bapa lama selepas itu, kami serahkan kepada pihak yang mampu melakukan iaitu bantuan dari pihak bomba. dengan kehadiran nya memotong dahan pokok tu, amat menyenangkan hati kami.(macam ayat karangan je) :-*

Alhamdulillah. perjalanan kami di teruskan semula.Akhirnya sampai juga kami di tempat yang ingin dituju. Setibanya kami di kampung Janda Baik. Kedatangan kami di sambut dengan baik oleh penduduk di sana. Sungguh terharu.! Seperti anak emas pula rasa nya.. hehehe

Booth kesihatan dan aktiviti sukan yang di lakukan mendapat sambutan baik daripada penduduk walaupun cuaca tak berapa elok. Memang sporting lah penduduk sana. agak mengecewakan jugak lah. sebab... soobb soobb.. aku tak dapat peluang nak ambil gambar sebab masa tu aku jaga booth BMI dan sibuk excited layan game yang dibuat. Handphone memang tak dak lekat di tangan la... fuuhh.. macam budak-budak aku ni. Sumpah.! aku memang excited kalau bab-bab ada sukan macam ni. Sampaikan jari kaki berdarah pon tak perasan. kenapa boleh berdarah? sebab jari dah lembap dan kembang kena air hujan, so masa lari-lari main game tu, tekanan dikenakan ke atas kaki aku mengakibatkan kulit terkopek dan berdarah. tapi tak sakit pon... bila malam je baru terasa berdenyut-denyut.. T.T  menangis. macam dak kecik,, hahahaha

Petang tu aku dan kengkawan semua gerak ke HARMONY EXCELLENCE RESORT, Janda Baik..



peta untuk ke Harmony Excellent Resort


okay.. disini banyak aktiviti yang di jalankan... tak tercerita teman.. :) biarlah video ini menjadi cerita nya yer..



cc Hamizan Ismail

Nov 12, 2013

happy isnin :)

Assalamualaikum...
Minggu exam.. orang duk sibuk study aku pulak pi menyetelkan masalah dekat Shah Alam dengan  CIK PUAN MIRA & ENCIK ABANG.

Kami gerak kul 3 petang.. Alhamdulillah cuaca cerah dan panas, akibat daripada cuaca tu juga, kami bagai rasa mandi sauna dalam kereta, fuhhh! Nasib baiklah air cond kereta kuat. Lau tak, sampai shah alam kitorang mandi peluh lah gamaknya,,

Tengah syok-syok layan dengar lagu dalam kereta tak sabar pergi tempat yang ingin di tuju, sampai la kami  tol keluar,, dalam hati gembira sebab menghampiri tempat yang nak dituju.. hheeemm,, malang betul tak berbau, bila nak start balik gerak, ada rasa gegaran dalam kereta, adoi,, tak kan la mira kat belakang main lompat-lompat plk,,huhu, aku pandang mira kat belakang, mira pandang aku,, berpandang mata, sambil soal menyoal tentang gegaran tuh!! Dengan cekapnye cik abang terus bagi signal, berhenti kat bahu jalan,,, pppuuuuffftt!! Ya Allah,, tayar kereta pecah rupanya… nasib baik la ada tayar spare..




Aku duk payungkan, mira duk memerhati cik abang duk berpeluh,, kesian awak encik abang.. berpeluh-peluh pulak... pape pun you are my hero! :-*
Oke itu adalah pengalaman yang sebenar bagi aku, baru aku tau macam mane nak tukar tayar uh.. ^_^ selama ni tak tau pon.kesian T.T

Akhir nya kami tiba di tempat yang ingin dituju dengan selamat....alhamdulillah.... then...





Sempat jugak kami lepak di sini, Tasik Shah Alam... Hai nyaman je udara kat sini. Harap pas ni dapat pergi lagi kat sini..

Sememang nya aku penat sangat dan sangat penat… pengalaman oh pengalaman.. okelah penat sanngat nak rehat dlu,,,  J

Nov 11, 2013

pada hari itu..??

Hari Jumaat punya cerita, Jumaat bersamaan dengan penghabisan bagi paper surgical nursing iv (NSND 2212).  Mujur lah paper surgical lagi senang sikit dari paper medical,, that’s why I love surgical more than medical paper.! ^_^ selepas paper surgical, ketua duk khabau semua kena tunggu depan auditorium..ambik gambar katanya! Ambik gambar? Yeehaa.. I like.. <3 aku pun apa lagi, bergegas je terus pi toilet (sorry, nak touch up sikit even aku tau nanti mesti muka aku tak nampak sebab dah ramai-ramai T.T hahaha)

Nah ambik nih cuba cari mana aku??



Ala, dah susah-susah sangat nak nampak muka aku, baik aku ambik gambar sendiri, hehe!! :-P




Petang-petang memang dah planning nak menghabiskan telur yang aku beli hari tu. Apa lagi, main masak-masak ala2 orang bujang, yummy-yummy,,, NASI GORENG KAMPUNG MASLIZAH DAN MIRA ATIRA.. 
antara bahan-bahan yang digunakan








amacam? ada macam special tak?? mengiurkan tak?? haha ^_^

Nov 6, 2013

Mood Exam

Assalamualaikum...
esok bersamaan 7.11.2013 akan bermula exam final yang ku nanti-nantikan selama ni..cehh! di nantikan ke?? insyaAllah.. aku boleh lakukan, usaha yang selama ni aku buat, akan membuahkan hasil, insyaAllah.. SPM bermula hari ni,exam aku pulak mula esok,, hai,, memang minggu exam je la nampak nya 1 dunia ni.. ^_^

tadi call kembar@NUR IZZATI RAMLI. dah lama tak dengar cerita pasal dia, alhamdulillah ikatan murni masih lagi erat terjalin walaupun kami jauh. sorang di Terengganu sorang lagi kat Sungai Buloh. T.T jauh kan... masing-masing pulak busy dengan study.. just dapat text je..nak borak-borak jarang..

masa nak exam ni lah aku dapat dugaan hebat. dihina oleh insan yang tak tahu cerita sebenar,, fitnah di mana-mana.. aku bersyukur atas dugaan yang diberikan, ia mengajar aku erti kesabaran dan ketabahan, ramai kawan-kawan cakap aku terlalu berlembut, terlalu bersabar sangat.. ya! sikap tu yang mak ayah aku dah didik sejak kecik. but dengan dugaan yang aku terima hari ni, aku belajar menjadi seorang manusia yang kuat dan tegas. tapi dalam masa yang sama ada lembut nya..

oke dah.. tak mau spoil mood.. POSITIF KAN DIRI.. insyaallah hidup akan maju..


Aug 5, 2013

semperit OHH semperit

Assalamualaikum.

hari ni da hari ke 27 berpuasa, after bersahur, dengan semangat yang berkobar-kobar aku terus set kt minda, "hari ni aku mesti belajar benda baru" .. yes!! i can do it.. my first try buat biskut semperit. simple.! but nice.! mudah je nak buat gupenye,, haha.. kalau aku tau la macam ni punya senang, tak payah beli kuih banyak-banyak.. just buat sendiri je..bahan-bahan pun tak banyak kena guna,.. oke lah.. nak share sikit...

Bahan A:

1 1/2 cawan mentega
1 1/4 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
sedikit pewarna kuning


Bahan B:

3 cawan tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung kastard


Cara membuat:

1. Putarkan mentega dan gula aising
2. Masukkan esen vanilla dan kuning telur. Gaul sebati.
3. Masukkan pewarna kuning. Gaul sebati.
4. Masukkan bahan B. Uli menjadi doh.
5. Masukkan ke dalam acuan semperit untuk dicerap.
6. Bakar pada suhu 140 darjah celcius selama 10 minit.


done.! simple kan?? thats it... sekian terima kasih...

Jul 27, 2013

bubur pulut hitam

Alhamdulillah,

seronok bersama kawan-kawan lagi dengan membuat bubur pulut hitam pulak,dah berapa lama tunggu saat ni nak buat bubur pulut hitam ni, akhirnya, cuti-cuti macam ni baru dapat buat.. dulu masa kat rumah main order je dekat kakak-kakak aku nak makan apa,, rupa-rupanya tak lah susah nak masak ni kan..haha.. tu lah,,sapa suruh otak tu set masak tu susah! fikir nanti dah kahwin ti baru nak belajar masak memasak ni, benda-benda ni sepatutnya kena belajar dari sekarang la akk oit,, otak aku je set memasak ni susah, kesudahnya nak masak pun kekok,, now aku mula menjinak-jinakkan diri untuk memasak,, tapi yang pelik nya, aku lebih tertarik untuk masak-masak benda selain dari lauk pauk,, dah tu tiap-tiap hari takkan nak makan kuih or bubur je kot,, ah sudah, susah jugak camni!! -_-' oke-oke,, tak pelah,, kita belaja benda-benda yang simple dulu yer,, hehe

bubur pulut hitam:

bahan-bahan

beras pulut hitam
santan
gula merah
gula pasir
daun pandan(kalau tak ada pun tak apa)
air secukupnya

1. basuh dulu beras pulut hitam, rebus sehingga kembang.
2. bila dah kembang, tapis, dan buang air rebusan tadi
3. rebus sekali lagi dengan air secukup nya, masukkan gula pasir, gula merah secukupnya, rasa lah dulu yer, ada orang tak suka manis sangat, ada orang suka sangat manis-manis.
4. bila rasa semua dah cukup, masukkan daun pandan agar bau wangi lah nanti bubur tu

*pastikan minyak tak naik kepala masa buat bubur ni*

sedia untuk dihidangkan

hanya itu yang termampu, ~MAAF~

Hati ni terasa sebak sangat, tadi telefon mak lepas sahur, sebab semalam tak sempat telefon, borak-borak kosong cerita pasal beli baju raya. Yang nakal nya aku ni saja la usik mak cakap “mak, baju raya ija tak da belikan ke” hehe. Pas tuh mak cakap, “ija kan dah beli baju raya haritu”

Alhamdulillah, nasib baik aku beringat awal untuk tempah baju haritu, rupa nya ada hikmah.. n now sejak dah start kelas banyak pulak kena guna duit, setelah ditolak semua nya, perbelanjaan aku cukup-cukup sampai hujung bulan..elaun yang aku dapat ni macam air je aku rasa keluar, huh! Oke, duit sangat penting sebenarnya zaman sekarang ni..

Lagi sebak mak tanya harini tak keluar ke, kan cuti, aku cakap lah tak keluar pun, dah tu mak balas, lau tak keluar jalan kenapa tak balik rumah je,,, dalam hati aku sumpah terasa sebak,, mak,, anak mak ni bukan tak nak balik, tapi perbelanjaan telah di agih-agih kan untuk belanja tuk kegunaan belajar, tiket nak balik raya dah beli, jadi tiket tuk minggu ni tak dapat di list kn sebagai kegunaan sebab anak mak dalam kesulitan,, maaf sangat-sangat mak.. mungkin mak nak berpuasa dengan anak-anaknya, tapi aku pulak tak balik,, emmm,, T.T mungkin aku ni seorang anak yang tak berguna,,


Dengan berhati-hati aku menyusun ayat menyatakan aku tak dapat balik rumah sebab assignment banyak sangat.. hanya tu yang terlintas kat fikiran aku, sumpah aku rasa bersalah..tapi hanya ni yang aku mampu lakukan,, harap dosa aku dapat diampunkan oleh Mu, Ya Allah.. 

Jul 21, 2013

bubur biji nangka + pengat pisang

Assalamualaikum..

hari ni dah masuk hari ke 11 berpuasa di bulan RAMADHAN.. alhamdulillah.. sem ni aku ceria disamping sahabat-sahabat aku.. ha, berbuka hari ni, kitorang buat BUBUR BIJI NANGKA dan PENGAT PISANG.

Alhamdulillah, dapat aku belajar benda baru,  sebelum ni lau ada kat rumah, main order je nak makan apa, nanti mak aku yang buat kan, tak pun kak chik yang buat kan, manja giler... !!

seronok sangat dapat main masak-masak dengan sahabat-sahabat aku kat sini.. ^_^ walaupun ada kelas siang tadi, balik kul 5.. penat jugak la, tapi dek kerana semangat untuk buat bubur biji nangka dengan pengat pisang, kami gagahkan diri untuk bergotong royong sama-sama untuk masak..








eh eh,, magic egg.. apakah itu?? hari ni dah masuk hari ke 3 dengan magic egg... nak tahu x apa tu MAGIC EGG...?? nanti aku story, la ni aku nak pi buat kerja dulu.. >.< tata

Jul 20, 2013

cinta pada KITA

lagu KITA dari forteen ost SEBENARNYA SAYA ISTERI DIA

actually aku tak tengok pun cerita tu, tak tahu apa yang best, mungkin tak tengok cerita tu dari awal membuatkan aku kurang rangsangan untuk mendapat kan ENDING cerita tu..hahaha member cakap best...yeke??? next time la aku tengok,,

hero yang diperkatakan dalam cerita tu,, sapa ek,, IZZUE ISLAM ?? tapi aku,?? tak rasa pape pun bila dengar nama tu,, nampak kan di situ,, aku tak terlalu fanatik ngan benda-benda ni bagai.. huurrmm

tapi...

aku dah terjatuh hati dengan lagu KITA,

opss,, ini semua ISTIQAMAH punya pasal, dia ni member sekelas aku, dia la yang suh aku dapatkan lagu ni, 1st dapat aku wat tak tahu je, anggap lagu ni biasa-biasa je,,haha,, POYO..!! after seminggu dengar lagu tu, aku tergoda dan jatuh cinta ngan lirik nya,, aiseyyhh,, JIWANG JIWANG JIWANG,, lagu yang diminat atas kerana LIRIK..

kau renunglah wajahku
d imanakah hilangnya
raut seperti dulu
bila di cemar air mata
ku tak mahu berpisah 
kerana hati masih
sayang pada dirimu
tapi harapan makin kabur

manakah kita jika kau dan aku tidak sekata
sepi walaupun bila bersama
dekat pun tetapi berjauh hati
manakah kita bila sering bertentangan sahaja 
walaupun bibir cuba menafi
hakikat percaya tanya dengan jujur manakah kita
di jiwa ku sengsara menanggung derita
kerana cinta berubah tapi tak mahu kehilanganmu



thats it,,, lepas ni lagu ni akan jadi TOP 3 dalam list mainan lagu harian aku dengar. >.<  harap fon aku tak hang... oke lah,, aku nak pi sambung dengar lagu ni ha..

Jul 14, 2013

busy

Assalamualaikum

>.< diam tak diam, dah msuk sem baru dah aku ni, banyak gila nak share cerita, tapi keadaan tak mengizinkan, yang ni pun duk jenguk-jenguk jap untuk mengupdate, COMMUNITY salah satu perkara yang mencabar bagi aku, sem ni aku kena hadap,,,huuuaaa,,



assignment memang tak yah cakap,, banyak gilak,,,

tapi demi untuk kebaikan, akan aku usahakan


ok.. masa untuk rehatkan badan sebelum kena penyakit akibat kurang rehat, baik aku rehat dulu,,
 nanti aku sambung cerita lain kali,,,sekian....

Jun 25, 2013

Terima Kasih Daun Keladi

Assalamualaikum

penghargaan ini ingin ku tujukan khas buat kau... terima kasih atas segalanya,, 

kata-kata janji kau akan ku simpan dalam hati ni, insyaAllah satu hari nanti akan termakbul jua janji-janji tu, apa benda yang dikatakan tu er??

video

ahhaa,, ala,, segan ke? tak pe lah,, apa yang kau ucap tu, biar aku sorang je dengar, kok malu ti orang dengar kan,, :)

homestay

Assalamualaikum

di sini aku nak promote homestay untuk di duduki. <3 <3

MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN HOMESTAY/GUEST HOUSE DI TAMAN MERAK MAS, 

BUKIT KATIL, MELAKA.

LOKASI YANG STRATEGIK TERLETAK ANTARA AYER KEROH DAN BANDAR MELAKA.





KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN :

RUMAH TERES 3 BILIK DAN 2 TANDAS

-GARAGE : BOLEH MEMUATKAN 2 BUAH KERETA.

-RUANG TAMU : SOFA, TV & SIARAN ASTRO , KIPAS SILING

-BILIK TIDUR UTAMA : KATIL QUEEN, ALMARI BAJU, AIR-COND, KIPAS SILING, TANDAS DUDUK

-BILIK TIDUR KE-2 & 3 : KATIL QUEEN DAN KIPAS SILING

*BANTAL TAMBAHAN SERTA TOTO TURUT DISEDIAKAN

-DAPUR : MEJA MAKAN, DAPUR MASAK,PINGGAN MANGKUK, PETI AIS

KEMUDAHAN LAIN : SEJADAH,TUALA MANDI DISEDIAKAN.

KADAR SEWA : RM170/HARI

HARGA BOLEH DIRUNDING UNTUK SEWA 2 HARI KE ATAS.

SEBARANG PERTANYAAN, LAYARI PAGE INI DI FACEBOOK :

















Jun 20, 2013

naik satu tangga :)


Assalamualaikum

diam tak diam, kini aku dah tamat semester 3, tak lama lagi dah masuk semester 4, alhamdulillah, result semester 3 adalah paling tinggi. ^_^  suka tak terkata, aku ingat kan aku tak dapat naik sem sebab result aku masa mid sem test teruk sangat, (ada subjek yang fail), hemm,, aku belajar dari kegagalan itu, aku berusaha sungguh-sungguh, akhirnya ia membuahkan hasil. Alhamdulillah, aku berjaya juga. terima kasih sangat pada insan yang mendoakan aku.

usaha + doa + tawakal

semester 3, banyak kenangan suka duka yang tak dapat aku lupa kan, i will miss this moment, nak kongsi sikit lah gambar-gambar kenangan. hehe

 << kenangan bersama adik-adik telur masa sambutan HARI TELUR >>
- hari telur ni di adakan pada 24 januari 2013 bersamaan dengan tarikh lahir aku, hari yg "osem".... walaupun penat jadi AJK mase hari tu, tapi aku happy,,, hari lahir yg ke 20 penuh dengan sejarah... ^_^

<< perlawanan BOLA JARING peringkat zon tengah. >>
- dua tahun berturut-turut aku melibatkan diri dalam pertandingan bola jaring peringkat zon tengah ILKKM, penat tak terkata, huhu,, kali ni kami memenangi kedudukan naib johan, tak macam tahun lepas, mungkin nasib tak menyebelahi kami kali ni, tak pe lah,, nak cuba lagi lebih baik next time.. T.T

<< apabila misi-misi bergambar >>
- hua hua hua ... >.< kuat bergambar?? sikit lah,, ada aku kesah..?? :-p

<< kualiti masa bersama si dia >>
- uh,, malu malu malu... haha.. hanya 1 satu semester je lagi untuk selalu jumpa dengan "kau" pas ni dah kena pisah jauh.. T.T tak tahu lah macam mana agak nya nanti rasa tuh... 

Jun 19, 2013

suami idaman

Assalamualaikum..

suami idaman@suami mithali adalah impian setiap insan, begitu juga aku, dalam memilih pasangan hidup bukan mudah bagi setiap insan,,, aku lebih berhati-hati dalam memilih pasangan agar kehidupan aku dan keluarga ku akan datang terjaga dan bahagia kelak.





CIRI-CIRI LELAKI IDAMAN : :

: :  BERIMAN

perkara yang paling penting!! selagi seseorang insan itu berpegang pada agama dengan kukuh, selagi itu ia tidak akan tersesat di dunia mahupun akhirat. lelaki yang beriman, mampu mendidik isteri dan anak-anak nya ke jalan yang lurus. yakni, ke jalan yang di redhai Allah.

: :  AKHLAK TERPUJI

walaupun nampak tegas, namun masih terserlah kesopanan di dalam tutur kata di mana hati akan berasa sejuk saat berbicara dengan nya.

: :  JAGA MARUAH DIRI

seberapa usaha untuk mengelakkan diri daripada tidak mengunjungi tempat yang boleh mendatang fitnah di mana boleh menjatuhkan maruah diri nya. contohnya mengelakkan diri dari pergi ke disko tanpa sebab yang musabah.

: :  AMANAH

amanah yang diberikan perlu lah dipegang dengan sebaiknya. bukan apa, amanah ini adalah di mana satu tanggungjawab yang perlu di galas oleh seseorang insan. segelintir lelaki zaman moden ini sering mengabaikan amanah yang telah dipertanggungjawabkan, contohnya, mengabaikan tugas yang yang diberikan dan menyalahgunakan kuasa yang diberikan.

: :  BIJAK MENGURUS WANG

its about money, MONEY..! penting nya bagi seseorang lelaki itu mengetahui bahawa setiap wanita mahukan seorang lelaki yang tahu membelanjakan wang dengan bijaksana (kedekut tidak termasuk dalam senarai)...huhu

: :  JAGA PANDANGAN

sangat sedihkan apabila seorang lelaki memandang wanita lain di saat dia bersama pasangan nya, perasaan pasangan nya saat tu?? dia akan merasa tercabar dan memikirkan bahawa diri belum cukup sempurna berbanding wanita yang dilihat,, seterusnya akan mengurangkan rasa keyakinan dalam diri pasangan tersebut.. T.T

: :  PERGAULAN TERBATAS

bukan bermaksud di kongkong, tapi pergaulan terbatas bagi lelaki adalah apabila mereka tidak mengamalkan gaya hidup yang bebas walaupun mereka tahu mereka mampu melakukan nya dimana ia memikir kan maruah isteri dan keluarga jika mengamalkan gaya hidup yang negatif...huahuahua..sweet gitu..

: :  RAKAN PERGAULAN YANG BAIK

sifat dan perilaku rakan-rakan di sekeliling mampu mempengaruhi sikap individu itu terbabit dan kadangkala mereka sering punyai minat yang sama dimana menggambarkan perilaku seseorang,,

: :  MEMIKIRKAN MASA DEPAN

perkara yang di amalkan sekarang akan mempengaruhi masa akan datang. contohnya, lelaki yang fikirkan masa depan nya yang, mereka tidak akan merokok kerana tahu kesan buruk kepada diri nya dan orang di sekeliling nya pada masa akan datang.


Jun 7, 2013

mulut laser!!




"anda nampak baik, nampak hebat, nampak bergaya dan mewah, saya bersyukur tidak jatuh hati pada anak anda"

setiap seseorang itu ada kelebihan dan kekurangan nya sendiri..

dek kerana kelancangan mulut anda cik puan mengutuk orang yang aku sayang, kurang sudah rasa hormat aku kat anda cik puan..harap maaf..

bergurau dan mengutuk adalah satu perkara yang berbeza, kadang-kadang niat dalam hati adalah untuk bergurau, aku boleh terima lagi, chill je la kan, tapi bila dah lebih 3 kali ayat yang sama aku tak suka dengar keluar dari mulut tu, tu bukan lagi bergurau, itu mengutuk namanya, di tambah pulak dengan mimik muka seperti cik puan tu hebat sangat!! please please please...!!

setiap raut wajah yang tercipta adalah hasil kurniaan Allah, cik puan seharusnya bersyukur dengan diri cik puan, kerana di beri wajah yang ada rupa(tapi dah nampak berkedut juga)hahaha... 
jangan lah pula nak mengutuk atas paras rupa warna kulit orang lain..tak baik tu cik puan..




: : bertaubat lah dari kelancangan mulut yang boleh membuah kan rasa benci di dalam hati setiap insan. diri fikir adalah hebat di sisi setiap manusia, tapi tanpa sedar, salah satu insan yang hina di sisi Nya.

Apr 4, 2013

pengalaman di labour room part 2 + tips

hai, how are you? Entry yang lepas aku duk cerita pasal baby.. hari ni mahu bercerita mengenai bersalin,, nak kata aku pernah bersalin ke? Hisshhh,, no lah,,,, aku menyaksikan sendiri proses bersalin yang melalui 3 peringkat untuk bersalin.

Peringkat pertama

bermula dari kontraksi yang progresif hingga pembukaan os serviks di mana kontraksi uterus yang regular dan beritma hingga pembukaan os serviks sepenuhnya(10cm).

: : Langkah-langkah mudah berikut mungkin cukup untuk anda mempergiatkan perjalanan kelahiran anda:

-  Cuba teknik-teknik pernafasan atau relaks jika anda teramat cemas.

- Minta teman bersalin untuk urut belakang anda dengan tegas, atau kaki anda jika anda sedang duduk atas kerusi. 

- Jika anda ingin mengelakkan daripada disentuh, cuba dengar muzik yang menenangkan.

- Makan dan minum mengikut keperluan (ambil snek seperti roti bakar) dan minum air atau minuman isotonik supaya anda tidak ternyahhidrat. Walau bagaimanapun, kebanyakan hospital tidak menggalakkan ini dan hanya membenarkan beberapa teguk air tawar sebab mereka tidak mahu perut anda menjadi penuh sekiranya anda akan memerlukan surgeri untuk (kelahiran caesarean). Berbincanglah dengan doktor semasa satu daripada janji temu antenatal anda.

Peringkat kedua

bermula dari pembukaan serviks sepenuhnya(10cm) hingga bayi dilahirkan.

: : ibu perlu menarik nafas panjang iaitu menahannya dengan mulut tertutup kemudian meneran ke arah bawah dengan memastikan punggung tetap berada di atas tempat tidur (katil). Jangan sekali-kali angkat punggung semasa meneran. Ini untuk mengelakkan berlaku koyakan besar pada bahagian perineum anda. Ketika meneran dagu diletakkan di dada supaya anda dapat melihat perut anda. Ada juga ibu hamil yang silap meneran dengan meneran ‘di leher’ dan bukannya di perut. Mata akan nampak merah setelah bersalin dan kadang-kadang disertai dengan kebutaan sementara kerana pembuluh darah kecil di mata pecah akibat teranan di bahagian leher.

Peringkat ketiga

Bermula dari masa bayi dilahirkan sehingga plasenta dan membran atau pun disebut uri di keluarkan.

: : selepas bayi dah keluar, anda tidak perlu meneran lagi, plasenta akan dikeluarkan dengan dengan cara terkawal (control cord traction) untuk mengelakkan uterine prolapse.




Mar 27, 2013

pengalaman di labour room part 1


Pernahkah anda melihat kelahiran secara live di depan mata, bukan tengok video ye. bagi yang belaja medic, mungkin la ada kan pengalaman tu? Perasaan masa tu? Hanya orang yang dah merasai dapat huraikan betapa seronok nya dapat tengok kelahiram baru di depan mata. As a student nurse, aku tak di benar kan untuk menyambut kelahiran bayi tu pun, almaklum lah, kami belum berpengalaman lagi untuk kendalikan kes berkaitan ibu dan anak yang bakal dilahirkan, dan yang yang paling penting, ini pengalaman baru aku.

tapi, apa yang aku nak highlight kan pengalaman aku pada minggu pertama kat O&G clinical area adalah sewaktu membersihkan baby yang baru je lahir,! Ada darah-darah lagi kat baby tu tau. Perasaan aku.?? Pergh,, teruja, excited, gementar, takut, berani, penuh rasa nak mencuba and last, rasa nak ada anak,,hahaha (habis kan belaja dulu na)

oke.! Nak duk bercerita, kami memang susah nak dapat pengalaman buat ‘top and tail’  baby kat labour room, ada lah banyak sebab juga kan, baby baru lagi, bagi kami yang baru duk belaja, baik buat ‘top and tail’ kat wad je, sebab masa tu baby dah kuat sikit la orang cakap an,,, nak dipendekkan cerita, Cuma 3 orang je yang bernasib baik pada hari tu untuk buat ‘top and tail’ pada bayi…and alhamdulillah, aku tercalon dalam orang ke 3 tu,,

1st, kak jue punya turn, 2nd, kak kiew, and last, aku, siapa cepat dia dapat la kan,,huahuahua

Sampai turn aku, wow! Baby boy lah. tengok baby, ada darah, kesejukan, lagipun dalam tu memang sejuk pun, aku pun menjalankan prosedur dengan berhati-hati and pantas, tapi atas tunjuk ajar dan bantuan puan aku juga la, kalau dia tak buat cam tu, nahas, aku pun terketar-ketar, mula-mula cuci muka dulu lah kan, tengok je muka baby tu, suci nya, bersih dari dosa, rasa tenang je dapat tengok baby tu,lau nak dibanding kan ngan aku yang banyak dosa, muka pun nampak bermasalah je. :’( insaf sekejap. then cuci badan pulak, cuci juga cord dia, putih lagi, agaknya macam ni la tali pusat aku masa baru lahir kan, hhmm,,  sambil tu aku kena lakukan pemerhatian juga kat bayi tu, sama ada terdapat keabnormalan, tu amat penting dalam tugas jururawat, selesai bersihkan seluruh badan bayi,



Dah duk siap bersihkan baby, masa untuk pakai kan baju untuk baby,, di sebabkan terlalu sejuk dalam tu, aku tak dapat tetap kan tangan aku dengan elok, so terikat kan baju baby longgar, then masa buat pemerhatian refleks ke atas baby, baju tu terbuka lah, apa lagi,puan duk tepuk la tangan aku,sambil marah “anak dara, pakai kan baju baby pun tak betul”, adoi! Sakit la puan! Dalam hati aku “puan, saya baru belajar,dah nama anak dara, mestilah tak biasa pegang baby ni, lainlah kalau saya dah kahwin,,kikiki”, Hishh,, tapi tak pe, tu pengajaran tuk aku, lepas ni walau macam mana keadaan aku, aku harus pastikan pesakit aku sempurna, insya-Allah.

aku yakin pasti boleh buat, yes! Aku berjaya akhirnya! Mungkin bagi orang yang dah berpengalaman, ia kerja mudah je, tapi bagi aku yang kali pertama pegang bayi yang baru beberapa minit dilahirkan, sumpah, gementar..

amacam? 
nak tahu pengalaman lain lagi tak??
Nantikan episod yang akan datang…

Feb 16, 2013

kerana 6 tahun lalu menemukan aku dan dia

permulaan yang singkat, antara aku dan kau,
tak pernah terlintas,
hanya 1 soalan
"ada tak puas hati ngan aku ke"
thats question,
buatkan kau renggang dari aku,
buatkan kau nak jauh,
adakah berkaitan dengan apa yang pernah kau katakan sebelum ni,
tentang hati,
ya! kerana hati,
thats mean,
kau mengalah kerana aku punya si dia,
terima kasih sahabat,
kau lah sahabat aku,
tiada ku duga, perasaan dari awal perkenalan, hingga ke hari ini,
kau simpan dan jaga,
tanpa aku sedar kehadiran kau,
memberi aku senyuman, memberi aku tawa, tanpa tangisan.
tapi, aku punya si dia yang buka pintu hati aku,
maaf atas segalanya.....
aku harap kau lah sahabat aku selamanya.

:)

Feb 15, 2013

introduce myself, never too late :)

my name is maslizah, people who know me very well love to call me ija, dont know how they can  get the name, so, its up to you want to call me mas or ija, :)

aku sayang family aku,
aku sayang kawan-II aku,
tapi,
seriously,
macam mana tah nak tunjukkan,
aku tak tahu,
tak tahu macam mana nak caring,
tak tahu macam mana nak "kepoh",
tak tahu macam mana nak share apa yang aku rasa,
kat dorang yang aku sayang dorang,
especially,
my family,
i love all of them,
aku ego? yeah! maybe,
but, aku tetap aku,
tiada yang dapat mengubah aku,
kerana ini adalah diri aku,
aku adalah aku,
and now,
aku cuba bangkit perbaiki diri,
belajar apa yang patot aku belaja,
not for me only,
but, for all my "sayang"
parents, family, friends,
and the love one.. :)

Feb 12, 2013

merindui mu

ayah,
saat ini anakmu ini merindui kamu,
ingin ku rasa pelukan erat seorang insan bergelar AYAH,
tak puas ku rasa kasih dari mu,

ayah,
aku cemburu pada insan-insan yang dapat memeluk erat ayah nya,
aku cemburu pada mereka yang bercerita hal ayah nya,
sesungguhnya pada ketika itu,
hatiku sering teringatmu,

Ya Allah, redha kan lah hati ku ini,
dengan segala ketentuan,
sesungguhnya, Kau lebih menyayanginya.

Ampuniku Ya Allah kerana sering alpa,
dengan segala ketentuan-Mu,
aku hanyalah seorang hamba-Mu yang lemah,
dalam menempuh kehidupan yang mencabar ini..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...