Domo-kun Link Select

Jun 24, 2012

cita-II vs cinta

Antara “cinta” dan “cita-cita” dua kata yang mengandungi kekuatan yang sangat besar dalam merubah paradigma hidup seseorang. Lebih indah bila keduanya seimbang dalam mengatur kehidupan. Hidup itu perlu semangat yang boleh memberikan angin segar di setiap episod kehidupan ini. Demi wujudnya cita-cita.
Misteri tentang cinta sejak nabi Adam hingga sampai sekarang belum mampu diurai. Paling-II kita hanya mendekati jejak dan tanda-II cinta. Betapa sulit cinta untuk difahami, kerana sering menjelmakan diri mejadi singa lapar yang akan mencakar dan menerkam semua penghalang, seperti dalam kisah Qobil membunuh Habil. Dan cinta juga boleh membuat orang seperti Julius Caesar menjadi lemah seperti kapas yang melayang-layang di terpa angin, oleh belaian tangan Cleopatra. Cinta pulalah yang mendorong Oedipus mencintai ibu kandungnnya. Cinta juga membuat Qais merana, menderita dan menjadi gila, dihadapan kelembutan dan keelokan Laila.
Namun Cinta sering membuat manusia berada pada puncak gunung tertinggi dimensi kemanusiannya. Cinta memberi ilham pada manusia memiliki sikap belas kasih, lembut, bijaksana dan mendorong bara semangat dalam jiwa terus membara untuk meraih segala yang di cita-citakan, untuk mengharungi kehidupan dengan sikap optimis.
Namun tak boleh disangkal, cinta juga telah menjadi benih yang telah menumbuhkan pohon-pohon dengan daun-daunnya yang hijau, semerbak harum bungannya. Dan dari bunga melahirkan putik yang di cercap oleh lebah untuk menghasilkan madu kebahagiaan, kedamaian, semangat dan keberhasilan.
Keduanya perlu diuruskan dengan baik, sehingga cinta tidak akan menghancurkan apa-apa yang telah kita rencanakan.

Jun 22, 2012

cinta seorang wanita kepada suaminya..

*****

hari ini kita diijapkabulkan, betapa bahagia nya hati saat kau melafazkan akad,, ikhlas kau memperisterikan ku,, mengalir deras airmata ku ini tanda bahagia dan seperti tidak percaya dengan apa yang baru terjadi,, aku kini milik kau seorang,, aku cinta kau sampai mati,, sesungguhnya syurga seorang wanita terletak di kaki suaminya,, kegagalan kisah kita yang lalu kita jadikan iktibar,,,

*****

kini, sudah dua bulan kita menjalani alam rumah tangga yang begitu indah,, betapa bahagia nya,, hanya Tuhan saja yang tahu,, aku berhenti dari kerja aku semata-II untuk mu sayang,, aku mahu berikan sepenuh perhatian ku padamu agar kau tak rasa keperitan hidup berumahtangga seperti kegagalan kau berumahtangga sebelum ini,, sewaktu dirimu diabaikan oleh insan bergelar isteri,,, aku ingin jadi yang terbaik buat dirimu,,

*****

kau melafazkan niat untuk berpindah ke rumah baharu,, aku terima dengan senang hati,,apa pun yang kau lakukan,apa pun keputusan kau,, aku sokong,,, kejayaan seorang ada seorang wanita di belakangnya memberi semangat,, aku mahu jadi pembakar semangat kau untuk jalani kehidupan ini,,

*****

tiada ku sangka,, kau khabarkan kepada bekas isterimu akan tempat tinggal kita yang baharu,,ketika kau tiada dirumah,, aku diserang olehnya,,aku diugut bunuh olehnya,,dia tidak mahu lihat muka aku saat suami ku melawat anak mereka,,aku menegakkan hak aku,,tapi,, aku diditendang,,diperut,,sangat sakit,,ya Allah,, sakitnye,, aku mengadu kepada kau wahai suamiku,, tapi kau sedikit pun tidak percaya akan kata-II ku,,apakah kau masih menyayangi bekas isterimu?? dahulu kau kata membencinya,,,tapi kini,, kau seperti menyebelahi dia,,, aku,,?? aku mencintai dirimu duhai suamiku,, aku menyayangi mu,, 

*****

hari ini,, kau membawa anak-II mu jalan-II ditepi pantai,,seperti yang dilarang,, aku tidak boleh menunjukkan muka ku dihadapan muka bekas isteri suamiku,,aku tak mahu perkara yang tak ingini berlaku,, aku lakukan semua ini demi untukmu wahai suamiku,, aku mengalah demi mu,,aku juga inginkan zuriat bersama mu,,,aku melihat dirimu bergembira bersama anak-II,, tapi bukan anak-II ku,, bukan aku tak boleh terima kehadiran anakmu,, tapi kerana sikap bekas isterimu,,

*****

betapa gembiranya hatiku ini,, aku disahkan hamil,,, Ya Allah,, kau kabulkan doa ku,,,ku pasang angan-II indah kebahagiaan pengikat kasih antara aku dan suami bakal bertambah erat,,, semua ini demi untuk mu suamiku,, kau lah segalanya bagiku,,

*****

aku kebingungan,,apakah benar kata-II doktor sewaktu melakukan pemeriksaan,,TIADA BAYI DI DALAM KANDUNGAN KU,,
aku tertekan,,
setibanya dirumah,, aku sesak nafas,, tiba-II kesakitan yang amat sakit meresap keseluruh urat tubuh ku,, ku lihat cairan merah pekat mengalir dicelah kangkang ku,, aku terus pengsan dan tidak sedarkan diri,,-------

*****

sedar-II sahaja dari pengsan,, aku berada dihospital,, tiada suami di sisi ku,, mungkin datang lewat kerana bekerja,, aku terima,, tapi aku sangat memerlukan kau saat ini,, doktor mengesahkan ada ketumbuhan didalam rahimku,, sewaktu mengandung,, ketumbuhan itu juga mula tumbuh,, oleh sebab itu bayi ku tidak lekat,,  rahim ku terpaksa dibuang untuk buang ketumbuhan yang ada dirahimku ini,,
ZZAaazzz
bagaimana aku ingin melahirkan zuriat buat suamiku,, bagaimana?? aku terpaksa merahsiakan ini semua dari padamu wahai suamiku,, aku ingin lahirkan zuriat untukmu, itu satu yang ku impikan,,

*****

setelah 6 bulan keluar dari hospital,, aku berjaya merahsiakan penyakit ku darimu duhai suamiku,, aku tahu akan risiko yang bakal ku tanggung jika tidak menjalani pembedahan secepat mungkin,,dan ia juga ia bakal meragut nyawaku,, hari ini aku ingin lakukan yang terbaik untuk suamiku,, aku ingin dia merasa bahagia bersama ku,,

......

"abang, mari kita duduk bersembang,, saya sudah siapkan air untuk abang" sapa ku lembut kepada suami ku,,
"baiklah, mari yer,, manis nya isteri abang hari ni, lain sangat abang tengok hari ni" balas suami ku manja sambil mencubit manja pipiku,
"tak ada apa-II lah abang, abang duduk dulu ye, saya ambilkan air sebentar," aku meminta diri untuk mengambil air, tiba-II kurasakan yang tidak enak,, perutku terasa sakit,, badan ku sejuk,, semalam sakitnya sikit-II sahaja,, tapi hari ini,,, dulang yang berada di peganganku jatuh ke lantai,, aku tidak berdaya,,nafasku terasa berat,,kesakitan itu amat perit,, aduhhhhh,, semuanya gelap dari pandangn,,,,,,,,


<<<surat untuk suamiku yang tercinta>>>


assalamualaikum,

suami yang kucintai,

hanya aku cinta kau seorang,, tiada yang lain di dalam hati ini,,
maafkan daku kerana merahsiakan akan kesakitan yang kualami,, hati aku gusar sekiranya kau tidak dapat menerima akan keadaan yang aku alami ini,, aku sangat menyintai dirimu,, satu yang ku angan kan adalah melahirkan zuriat darah dagingmu,,sama-II melayari kehidupan dengan cahaya mata hasil darah daging kita,, namun aku sedar akan ketidaksempurnaan diri aku,, aku memohon seribu keampunan dari mu kerana merahsiakan akan penyakit yang aku alami,, aku tidak mahu hidup mu dalam kesulitan,, aku mahu hidupmu bahagia,,penuh dengan senyuman,, berjanji lah wahai suami ku tercinta,, redhakanlah akan pemergianku ini,, kahwini seorang wanita yang boleh menjaga dan memberi zuriat untuk dirimu,, maaf akan kekurangan yang ada pada diriku,, 

salam akhir dari isteri yang amat menyayangi dirimu sepenuh hatimu,,
~cahaya qaseh~

Jun 19, 2012

hospital again

zzZZzz


sedang lena di ulit mimpi indah,, tibe-II aku dikejut kan oleh suara manja mak :) bangun-II je dengar suara mak,,best nye,, tp suara mak lemah tak  bermaya,, mak tak tahan sakit,, harus pi hospital ni,,


sampai di wad emergency, dibawa oleh along kesayangan, aku uruskan hal mak aku, tggu punya tggu, ada sorang mak cik ni datang minta bantuan,, nak pinjam handphone aku untuk telefon anak nya,, siap nak ganti-II balik kredit aku,,huhu,, baik lah makcik ni,, tak perlu lah nak ganti,, aku ikhlas bantu,, nama mak cik ni Fatimah, tggal kat serkam  umur 63 tahun, ada 10 orang anak,, >.< (sempat lagi jalani sesi temuduga) ok tak mahu cerita banyak,, nanti malu makcik ni,, 


tiba lah giliran nombor mak aku di panggil,, respect tol dengan semua staff di HOSPITAL BESAR MELAKA,, sangat baik dan peramah,, doktor terpaksa masukkan mak aku ke wad,, sebab nak pantau keadaan mak dari semasa ke semasa...


mak di tempat kn di wad sementara, sebab katil kat wad penuh,, terpaksa lah tggu dengan penuh sabar,, lama gila tggu,, 5 jam,, huh naik pitam aku, nasib baik aku pon tak ikot sama masuk wad,, tapi penat menunggu tuh di ubati jg ngn keramahan semua staff di situ,, awwww,, hensem-II MA kat situ,, (leh cair aku) >.<  stop!! tak mahu tertipu ngan paras rupa,,


sedang menunggu, tiba-II terserempak ngan kawan mak aku,, pe lagi,, sesi salam bermula,, makcik tu tak kenal aku ke (sedih kot),, padahal masa kecik-II aku rapat ngan anak dia,,NAIM,, yang tak leh blah soalan bertalu-II disoal kepada mak aku tentang aku 


" anak akak ke,,?"
"dah lain muka nya,, belajar lagi ke,,"
"amik kos apa,?,"
"dah kahwin ke?"
"dah ada pakwe ke?"


jawapan yang diberikan oleh mak tak boleh di masuk kan, bahaya,, ahahahaha
kelakar pon ada,, direct je soalan tu,,tak beralas,,
mujur lah tak dapat borak lama,,lau tak,, bahaya,, zzZZzz



akhirnya pada kul 4,, baru lah mak aku di pindahkan ke wad medical female, kali ke-2 aku naik ambulans,, goyang-II,, pening kepala aku,, tp best,, pengalaman,, bertambah kuat semangat aku nak jadi seorang jururawat yang berjaya,, :)






penat sangat,, tapi tak pe,, semua ni demi mak tersayang,, i love u mom,, muaahh muaahh muaahh,, :-*



Jun 18, 2012

hanya aku cinta kau seorang

Assalamualaikum,,

bosan meh ni,,,tiba-II tangan ni gedik-II plak nak pi tengok-II lagu kat youtube,, buka punya buka,, belek punya belek,, ni ha,, ambik kau,, awww,, lagu sweet sour +++ yang menjadi pilihan aku hari ini adalah lagu ost dari cerita HANYA AKU CINTA KAU SEORANG,, 
(tiba-II berangan >>> kalau lah ada yang cinta aku seorang <<<) arr,, wake up dari angan-II yang kosong ini,,, oke,, suka lagu ni sebab lagu+lirik dia lah,, bagi aku amat bermakna dan mengasyikkan di hati,, menitik air mata ni dengar lagu ni,, >.< (banyak drama tol) *dush dush dush* cengeng tol,, tak mau cam ni,,  :) oke,, bg sinopsis cerita ni cket,, 


Sinopsis : 
Mengisahkan seorang wanita yang bernama MURNI yang sedang dalam kembara mencari 'soulmate'. Murni dipaksa oleh kawan baiknya, MUKHLIS dan STACY untuk mencari teman lelaki di dalam sebuah laman sesawang 'Meet Soulmate'. (aku pon nak try-II cari soulmate lah,, boleh tak???) >.<

Walaupun Murni tidak mempercayai lelaki yang dikenali di dalam internet, namun kerana paksaan dia menurut. Murni sebenarnya menyukai Mukhlis, sahabat sehidup sematinya tetapi kecewa kerana dia menyangka Mukhlis homoseksual yang sedang bercinta dengan AYIM. Dengan galakan dari Mukhlis dan Stacy, Murni akhirnya menemui seorang lelaki bernama IQWAL. 

Murni menyenangi Iqwal, namun satu insiden telah menyebabkan Murni tersalah anggap yang Iqwal juga seorang homoseksual. Murni merasa sangat kecewa dan berputus asa terhadap lelaki, apatah lagi apabila dia mengetahui tentang kecurangan FELIX, suami Stacy. ZIZI, adik kepada Iqwal bersungguh-sungguk menjejaki Murni untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kerana dia mengetahui yang abangnya telah jatuh cinta pada Murni. 

Ketika inilah Ayim pula tampil dan menjelaskan pada Murni yang Mukhlis sebenarnya bukan songsang seperti yang disangkakan oleh Murni selama ini. Mukhlis amat mencintai Murni namun dia tak mahu berterus terang kerana dia takut akan kehilangan Murni. >>>>ape ending die yer<<<<???

p/s.. lau dah cinta someone tuh,, terus terang jer,, lau kene kebas,, baru tau,, hambik kau,, time tuh baru lah tercengang-II,, so,, kesian la kt hati tu jgk oke,,! jgn biarkan ianya sakit.. :)

Jun 14, 2012

redha :)

bila bosan,, :)

lai,,lai,,lai,,
ini amoi & apek mau pegi itu kebun,, mari ikot kami ma,,, :-p

gambar kali pertama kami jumpa, and hanya ini je yg tinggal, yang lain sebab dah hilang di makan virus,, gggrrr

kepada tuan empunya gambar,, harap tak marah yer..hehe


tibe-II teringat asal usul nama CAHAYA QASEH.. :)

daripada mana dapat idea nama CAHAYA QASEH ini??
from someone yg dah tinggalkan aku kerana perempuan lain,, aku tak benci kau,,tp aku berterima kasih,, pemergian kau meninggalkan aku buat aku rasa bebas,, inilah hikmah nya,, walaupon dah bertahun blog ni wujud,, baru kali ni aktif,, nama QASEH masih dikekalkan,, thnks to that person,,, :)
muhd halid bin abd rahman

cerita tentang hati

tiada ku sangka,, malam td EXBFF contact aku alik,, ouchh~~ apakah aku yang bersalah di atas kegagalan dan kekecewaan nya sewaktu kami berpisah,, kerana terpaksa memilih SI DIA,, tp akhir nya SI DIA mengkhianati aku,, dan mengabaikan tak menghargai aku,, nampak kecewa sgt EXBFF aku,, siyes,, dulu aku ingat dia cuma mahu berteman je ngan aku sebab selama tempoh perkenalan aku dan dia,,(agak dari darjah 6 kot kawan) tak pernah dia sebut tentang hubungan siyes antara aku dan dia,, dan dia tak mahu declare ngan aku pon,, memang layanan dia terhadap aku baik,, tapi waktu tu,,pemikiran yang kusut,, kekeliruan berjauhan dari dia buat kan aku silap dalam membuat keputusan,,kesian dia,, waktu tu aku hanya fikirkan tentang persahabatan dan buat org yang aku sayang terluka,, dalam hati aku masa tu dirasuk ape tah, MAHU CUBA KEHIDUPAN BARU@KAPEL BARU,,,tett,,, konon,,,, last-II diri sendiri yang merana,, menangis je mnyesali apa yang berlaku,, >.<  sekarang baru aku tahu mana permata dan mana kaca,, antara SI DIA & EXBFF,, 

tapi aku bingung untuk memilih sekarang,, ramai yang hadir cuba merawat luka aku dihati ni,, aku tak dapat pastikan mana satu yang ikhlas di hati,, Ya Allah,, jangan lah biarkan mereka jatuh cinta pada aku,, aku hanya akan menghampakan mereka sahaja,, aku harap mereka jd TTM  aku,, tak mahu permainkan perasaan mereka,, aku tahu,, rasa tu amat sakit,, sakit di hati lagi sakit dari sakit luka berdarah di anggota,, aku tak mahu kerana cinta tak berbalas itu buatkan hati banyak pihak terluka,, aku sayang insan di sekeliling aku,, aku mahu kan yang terbaik utk mereka dan buat diri ku jua,, duhai insan yang bergelar lelaki,, jangan lah memilih seseorang berdasar kan rupa semata,,,pilih lah wanita itu kerana wanita itu sendiri,, kadang aku terfikir jua dalam hati aku untuk pakai purda,,bukan apa,, aku tak mahu buat hati-II insan bergelar lelaki jatuh hati padaku,,bukan nk kata aku cantik,, tp,, aku takut buat hati mereka terpesong dan menganggap aku lebih dari seorang teman saat aku ingin bersahabat dengannya,, Ya Allah,, bantulah hamba Mu ini yang lemah ini,, sesungguh nya aku amat menyayangi sahabat-II di sekeliling aku,, 

Jun 9, 2012

harus diperingati,,! :)

Ya Allah,, peliharalah hatiku,, jauhilah daku sifat mazmumah,, rendahkanlah hati ku agar aku tidak riak hidup didunia ini,,amin,,Ya Allah,,

Jun 8, 2012

hang out ~~

banyak gila nak share hari ni,, oouuchh,, >.< 

pertemuan kembali ngn insan yang pernah nk usya aku,,  aku  tak niat pun nak buat dia kembali jatuh hati,,tp sebab dia asyik desak nak jumpa  aku ,, kami pi tengok wayang sama,, movie SNOW WHITE AND HUNTMAN,, aku  lau keluar ngok wayang memey suka tengok cerita camni,, hehe,, ley release tension,, tak pi mane pon, after wayang,, kami balik,, agak bosan,, tp  CQ  dah janji dengan diri,, tak mau wat yg sweet-II mase keluar ngn dia,,  thats it the 1st n last keluar ngn dia,, tak mau permainkan dia,, dia budak baik,,  aku  harap dia faham napa  aku  wat cmni,, 

mengenai si HA,,, :( agak sedih,, sebab dah setahun kami putus,, tapi dia masih mengganggu  aku ,, agak tension bila dia ganggu,, dia laki pertama yg menyentuh hati ni,, buat aku  start untuk serius dalam hubungan,,tp dia yg menghancurkan segalanya,, hopefully dia dapat pengganti  aku ,, untuk terima kau kembali dalam hati ni tak mungkin,, bila hati dah kecewa,, susah utk terima insan yg sakitkan hati ni,, >.<

si apex ensem plk,,haiyak! siyesly lupa nama real dia,, walaupon dah setahun kenal,, sejak kat matrik baru kami rapat,, dia dapat no fon  aku  pon baru tahun ni,, fake relationship ngan dia,, sekadar untuk tolong dia dari gangguan manusia-II yg lorat,, tp tah napa,,sejak-II ni dia asyik je caring,,, sangat x sangka,, o_0 
tp still,, hati lum trbuka lagi,,, hati ku rasa kosong,,,,oooo,,,

end of my sharing,,
moga-II aku berjumpa ngn jodoh ku kerana aku tak mahu hati aku & hati banyak pihak terluka,, amin,,, ^^,

hanya Tuhan yang tahu,, :)


biarlah ianya tersimpan di dalam dasar hati ku sendiri tanpa kau ketahui,,

kasihku,, :)

kasih,, andainya rindu datang bertaut dalam hati kita, jangan biarkan kita alpa dan leka dengan semua itu, sesungguhnya di dunia ini hanyalah sementara bagi kita,, tidak perlu dibanggakan dengan kemewahan didunia tp miskin dengan persiapan akhirat, sama-II lah berdoa agar hati kita ditetapkan bersama agar kita berjaya menuju ke syurga firdaus,,, amin,,,
^^,

Jun 6, 2012

bahagia dunia akhirat,, ^^,



mengingati akhirat
bukan bermakna 
tak memperdulikan dunia,
tetapi mengingati dunia
biar dijalan
yang diredhai Nya
untuk menuju ke akhirat

terharu dengar lagu ni,, =='

meminati lagu ni sejak layan cite SEINDAH SAKURA,, aww,, >.<
walaupon bunga sakura tuh muncul sekejap je, tp keindahan nye memukau pandangan kita,, 
begitu juga dlam hidup aku,, 
punya insan yang hadir dalam hidup,, 
walaupon hadirnya cuma seketika,,
tp,, kenangan bersama nya walaupon seketika cuma itu aku simpan dlm diri dan jadi kn ianya satu kenangan yang indah,, yang tak best-II suma aku buang jauh dah,, sebab aku mahu hidup aku happy-II saja,,
to that person,, buang lah yang keruh,, ambillah yang jernih,, :)
aku still anggap kau kawan,, dunia dan akhirat,, 

boboy & gigirl,,, ^^,

Gadis : apesal awak ikut saya ni,,??
Lelaki : saya tak tau . Awak cantik sangat . Saya rase , saya dah jatuh cinta dengan awak .
Gadis : hmm , awk tak jumpe lagi kawan saya , die lagi cantik dari saya .
Lelaki : hmm,,yeke,, mana dia..??
Gadis : die dekat belakang awak .
Lelaki : *pusing* tak de sape-II pon .
Gadis : kalau awak btol-II dah jatuh cinta dengan saya , tak mungkin awak akan pusing..


*moral*
jangan lah menyayangi & mencintai seseorang hanya kerana rupa,, buruk perangai tuh,, cintai lah seseorang itu ikhlas kerana Allah,, (:

CiNta


sEmAlaM aKu mEnGeNaL eRtI CiNtA DaN eSoKnYa aKu MeNgEnAl eRtI RiNdU,
KeLmAriN AkU dAlAm KeKeCeWaAn DaN hArI iNi AkU dAlAm KeBaHaGiAan,
KaSiH SaYaNgKu tiDak PeRnAh LuNtUr WaLaU BaDai TaUfAn YaNg MeLaNda,
SeKaLiPuN AkU TidAk PeRnAh BeRuBaH hAti AnDaI KaTa UjIaN TiBa BeRsAmA DuGaA YaNg MaHa HeBaT.
NaMuN, AkU aKaN tEwAs JuA aNdAi KeSeTiAanKu iNi DiRaGui oLeHmu.
PeRcAyAlAh, AkU tIdAk PeRnAh GoYaH DeNgAn KeSeTiAaNkU, MaLaH CiNtAkU JuGa SeMakin HaRi SeMaKiN MeMbArA


Jun 5, 2012

kecewa ke aku kali ni,,~.~

sejak tahu perkara sebenar,, hati ni agak rasa sakit,, namun aku pendam kan sahaja,, tak tahu nak cakap macam mana,, mungkin da nasib diri selalu dipermainkan,, aku percaya pada ketentuan Ilahi,, segala apa yg terjadi pasti ada hikmah nya,, walaupon hati aku merindui si dia,, tapi aku seakan-II tawar ngan diri nya,, apakah rasa ini? istikharah sudah aku lakukan,, adakah ini petunjuk,,?
 sampai satu tahap,, aku cakap ngn mak aku,, biarlah mak je cari kan jodoh ija,, pilih lah ikot pilihan hati mak,, asalkan dia baik dan boleh jaga ija,, kecewa nya aku dengan insan bergelar lelaki sampai begitu tahapnya,, tapi aku yakin dengan ketentuan Nya,, aku yakin,, :) setiap yang hidup pasti berpasangan,, begitu juga aku ^^,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...