Domo-kun Link Select

Aug 5, 2013

semperit OHH semperit

Assalamualaikum.

hari ni da hari ke 27 berpuasa, after bersahur, dengan semangat yang berkobar-kobar aku terus set kt minda, "hari ni aku mesti belajar benda baru" .. yes!! i can do it.. my first try buat biskut semperit. simple.! but nice.! mudah je nak buat gupenye,, haha.. kalau aku tau la macam ni punya senang, tak payah beli kuih banyak-banyak.. just buat sendiri je..bahan-bahan pun tak banyak kena guna,.. oke lah.. nak share sikit...

Bahan A:

1 1/2 cawan mentega
1 1/4 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
sedikit pewarna kuning


Bahan B:

3 cawan tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung kastard


Cara membuat:

1. Putarkan mentega dan gula aising
2. Masukkan esen vanilla dan kuning telur. Gaul sebati.
3. Masukkan pewarna kuning. Gaul sebati.
4. Masukkan bahan B. Uli menjadi doh.
5. Masukkan ke dalam acuan semperit untuk dicerap.
6. Bakar pada suhu 140 darjah celcius selama 10 minit.


done.! simple kan?? thats it... sekian terima kasih...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...