Domo-kun Link Select

Aug 5, 2012

Cinta Platonik,, ???

Assalamualaikum..

Hari ni mau cerita sikit tentang CINTA PLATONIK,,, akibat kebosanan n kemerontaan akal utk menyata kan  sesuatu,, tp apakah ia,,?? Hati, minda, dan jiwa tiba-II teringat cerita HANYA AKU CINTA KAU SEORANG aka HACKS <3  dalam meronta-II tu membuatkan aku utk mengeluarkan segala apa yg dirasa dan utk peringatan bg diri sendiri..

Tahu tak apa itu CINTA PLATONIC??? Menurut wikipedia cinta platonik adalah sebuah istilah yang dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur-II rasa tarikan seksual tidak wujud.

Istilah ini diambil dari salah satu bahasa Yunani, Plato, terutama dari karyanya Symposium, yang tertulis bahawa cinta akan wujud daripada kebaikan adalah dasar semua kebajikan dan kebenaran..

CINTA PLATONIK,, Hubungan antara lelaki dan perempuan, tapi tak de simpan walaupun sikit pon atau sebesar zarah pon perasaan cinta, means, menjalinkan hubungan itu dengan niat utk mengisi kekosongan masa just for fun, just for caring n utk buat hari-II kita bahagia,,sangat sweet kn sebab kita tak perlu fikir cemburu or what ever  thing! Dah set mind, “ha! Cinta platonik je pon, hubungan takat kat sini je, tak perlu cemburu-II, ape yg perlu dilakukan just make our relationship fun”…

hey,, mahu tak jadi cinta platonik aku?? J

Hai CINTA PLATONIK ku,, ehem ehem,, ada maen ke cinta-II cam ni?? Hee,, >.<

Bagi pendapat peribadi aku sendiri, tak perlu lah nak jalinkan cinta platonik ni, sebab  ia nya hanya akan membuatkan hati dua pihak terluka,, mustahil sangat utk seseorang tu tak punya apa-II rasa setelah menjalinkan hubungan rapat. Even lau kita tak rapat ngan someone tu, kadang-II kita leh jatuh hati,,kn,,?? Perasaan ni susah nak diterjemahkan,,n  its involuntary, apa yg perlu kita buat, kuatkanlah iman agar kita dapat kawal hati kita,,ha, mengenai iman,, teringat plk something,, nak dengar satu cerita cinta tak??
Cerita ini dicerita kan oleh seorang sahabat ku kepada aku,, I miss her n love her so much,, sahabat ku ni yg banyak mengajar aku erti kesabaran, banyak beri nasihat,, n senang cerita,,, dia salah seorang contoh yang baik pada diri aku jgk,,

Alkisah sebuah percintaan antara IMAN & HATI,,

“kadang-II hati kering tanpa sinar hidayah daripadaNya,, Oh iman! Janganlah tinggalkan hati,,hati sayang iman. Andai iman pergi tinggalkan hati, pasti hati terluka,,imanlah penawar hati,,kerana mu iman hati mengenal sang pencipta yang Maha Pengasih, yang telah mengurniakan iman pada hati,, Iman,, hati perlukan mu Iman,,Ya Allah, Kau peliharalah Imanku ini Ya Allah,, Iman lah sebaik-II teman yang indah sekali buat hati” sekian,,,,,


p/s
Lainlah plk situasi lau kita dah rapat ngan orang tu, kita dah cakap ngan dia nak jadi kawan baik, tapi dalam hati simpan perasaan,, kan kan kan?? ;-)  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...